Serbian Chinese (Simplified) English French German Hungarian Italian Norwegian Romanian
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
PrimeriDobrePrakdeBlack
DobraPraksa
                          eCasopisRed
eČasopis
                          AktivnaSkola
AktivnaŠkola
                          FacebookRed
facebook
                          MoodleRed
moodle
                          Instagram
Instagram
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Obeležena "Svetska nedelja novca"

6. april 2017 - Galerija fotografija

Obeležavanje Svetske nedelje novca ima za cilj unapređivanje finansijske kulture mladih i uključivanje finansijskih, socijalnih i životnih veština i znanja u proces nastave. Na sajtu Narodne banke Srbije i projekta eProsveta možete naći dosta materijala na ovu temu.
Učiteljica Gordana Rackov i nastavnik matematike Danilo Borovnica su iskoristili ovu nedelju da učenicima trećeg, šestog i sedmog razreda približe ovu temu kroz radionice, predavanja, prezentacije i diskusiju na redovnim časovima matematike. Prvo su kroz prezentaciju „Dinar – naš novac” učenicima svih razreda pokazali kratak pregled istorijata našeg novca i kako se izgled apoena menjao sa promenom vlasti. Zatim su učenici trebali da napišu za koje sve zemlje znaju valute.
U trećem razredu su radili zanimljivu igru sastavljanja jednakostraničnog trougla od 25 manjih jednakostraničnih trouglova, gde su na stranicama trougla bile ispisane asocijacije povezivanja zemalja i valuta, pojmova vezanih za banku i štednju, i tablica množenja. Učenici su u grupama radili na sastavljanju ove svojevrsne slagalice. Pedagog Mirjana Blagojević je primetila da se ova igra može primeniti i na drugim časovima sa drugačijim asocijacijama.

din1    din2

U šestom razredu učenici su radili Plickers kviz gde su trebali da pogode koja znamenita ličnost srpske istorije se nalazi na različitim apoenima. Može se primetiti da učenici najlakše prepoznaju Nikolu Teslu i Nadeždu Petrović, dok sa svim ostalim ličnostima imaju manje ili veće probleme.
U sedmom razredu, u okviru teme pravougli koordinatni sistem, učenici su crtali lik pomoću tačaka sa zadatim koordinatama. Učenici su trebali da dobiju vetrenjaču koja ima veze sa štednjom prirodnih resursa i obnovljivim izvorima energije i kasicu prasicu, koja je očigledna asocijacija.

din3    din4

Pored događaja „Svetske nedelje svemira”, „Eratostenov eksperiment” i mnoge druge koje obeležavamo već nekoliko godina, i događaj „Svetska nedelja novca” će ući u plan školskog programa u nastavi matematike, a sve u cilju primene matematike i učenja životnih veština.

Školski Google Webmail

MailRed