Saradnja sa roditeljima - pоseta povrtarskom domaćinstvu

7. jun 2014 - Galerija fotografija

Učenici IV2 posetili su 7. juna 2014. godine povrtarsko gazdinstvo u Kikindi vlasnika Helene i Gorana Konstantinova, roditelja učenika našeg odeljenja Nikole Konstantinova. Goran Konstantinov je prvo svima objasnio proces proizvodnje pečuraka, njihovo održavanje, pakovanje i distribuiranje. Pokazao im je kako pečurke izgledaju, naveo nekoliko vrsta i istakao njihovu hranljivost u israni. 

bukov1    bukov2   

Učenici su se najviše iznenadili kad su videli da se pečuke mogu prizvoditi u celulozi: slama, kukuruzovina, seno; stabljike graška, soje, uljane repice; otpaci pamuka, otpaci tekstilne industrije; iver, strugotina i drugi celulozni, otpadni materijal. Znali su da ove pečurke vole vlagu i tamu, ali nisu ni pretpostavili da se razvijaju u tako neobičnoj sredini.       
Poslednji deo odnosio se na održavanje prostorija, čišćenje i dezinfekciju. Na kraju su svi bili počašćeni sokom i sladoled tortom. Pozvani si da dođu i sledeće godine kada će imati priliku da saznaju nešto više o proizvodnji druge vrste pečurke, Šitaki.

bukov3    bukov4