Letnji kamp 2012. - 5

10. jul 2012.

Internacionalni simpozijum skulpure u terakoti Terra osnovan je 1982. godine i od tada se održava svake godine u julu u zgradi nekadašnje fabrike crepa. Na simpozijumu Terra svake godine učestvuje od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva. Do sada je na simpozijumu Terra učestvovalo 184 vajara. Na njemu su stvarali umetnici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Holandije, Italije, Francuske, Norveške, Velike Britanije, Austrije, Turske, Nemačke, Grčke, Rumunije, Češke Republike, Bugarske, Danske, Španije, Izraela, Egipta, SAD, Meksika, Perua, Argentine, Indije, Bangladeša, Južne Koreje, Tajvana i Japana.

31. internacionalni simpozijum skulpture u terakoti Terra traje, kao i svake godine, od 1. do 31. jula. Ove godine gostuju umetnici Jin Ksiao Feng iz Kine, Kim Hjeog Su iz Južne Koreje, Said Ahmadi iz Irana, Numan Huseinbegocić iz SAD kao i Vojin Rajović i Zoran Maleš iz Srbije.

Kao i svake godine, i ove smo sa našim kamperima posetili simpozijum. Umetnici su već uveliko radili kad smo stigli. Očarala nas je tišina, mir i prijatna atmosfera koja vlada u starom pogonu. Deca su sa velikim interesovanjem posmatrala rad umetnika iz Kine i Mostara. Ljubazno osoblje nam je pokazalo i staru peć koju su u prošlosti koristili za pečenje gline. Posle obilaska umetnika i deca su imala priliku da izraze svoju kreativnost. Dobili su glinu i počeli da izrađuju svoja mala remek dela. Pre podne je brzo proletelo, a mala umetnička dela naših kampera smo poneli sa sobom u školu. Proveli smo još jedno lepo pre podne na letnjem kampu, i ponosni smo što naš grad jedini na svetu ima manifestaciju ovakve vrste.

Terra